Investeren op October
Lenen aan bedrijven
Berekening van de rente en het rendement (IRR)

Word expert op het berekenen van jouw rendement.

Matthieu de Fréminville avatar
Geschreven door Matthieu de Fréminville
Meer dan een week geleden bijgewerkt
  • Hoeveel rente je ontvangt is afhankelijk van het soort lening en het aflossingsschema.

• We berekenen de winstgevendheid van je portfolio aan de hand van Internal Rate of Return (IRR).

• In je portfolio zie je een overzicht van je initiële IRR en je huidige IRR (na defaults).

Het geld dat je aan een bedrijf uitleent wordt maandelijks terugbetaald, inclusief rente. Wanneer je leent aan een project zie je een bedrag wat je in totaal krijgt uitbetaald. Dit bedrag komt niet overeen met de simpele berekening “uitgeleend bedrag x rentepercentage”.  Waarom? Omdat het bedrag dat je in totaal krijgt terugbetaald afhankelijk is van het aflossingsschema van de lening.

Renteberekening en maandelijkse aflossingen

Het is belangrijk om te weten dat het aflossingsschema per project kan verschillen.

De rente wordt bepaald tijdens de kredietanalyse. Gedurende de looptijd wordt er rente betaald over het uitstaande kapitaal: hoofdsom - kapitaalaflossingen. De hoogte van het uitstaande kapitaal is afhankelijk van het aflossingsschema, wat dus invloed heeft op de rente.

Stel dat je €100 uitleent met een looptijd van 24 maanden tegen 6%. Per aflossingsschema ontvang je het volgende bedrag aan rente:

• Een standaard annuïtaire lening: €6,28 rente

• Een annuïtaire lening met een aflossingsvrije periode van 3 maanden: €6,99 rente

• Een bullet lening: €11,84 rente

• Een lening met toenemende terugbetaling: €9,55 rente

Het verschil komt dus voort uit de snelheid waarmee het kapitaal wordt terugbetaald. De rente wordt berekend over een lager bedrag, daarmee daalt de betaalde rente elke maand. Via de onderstaande knop kun je een Excel-bestand downloaden met daarin de verschillende aflossingsschema's.

Internal Rate of Return (IRR)

De winst van jouw portfolio wordt berekend op basis van Internal Rate of Return (IRR).

In de IRR wordt de datum van je investering meegenomen, evenals de datum van de toekomstige terugbetalingen en eventuele defaults. Al deze transacties worden uitgedrukt in een jaarlijks rendement: het IRR. Je vindt jouw IRR in het overzicht van je portfolio als aanvangsrendement en huidig rendement. Je kunt jouw IRR zelf berekenen met de volgende stappen:

1. Exporteer het Excel-bestand met al je terugbetalingen vanaf je portfolio-overzicht. Deze kun je downloaden bij het kopje Activiteit.

2. Vul de datum van je investering en het uitgeleende bedrag toe aan elk project.

3. Pas de IR.SCHEMA-functie (XIRR) toe. Lees de uitleg van Microsoft als je hier hulp bij nodig hebt.

Je huidige rendement is afhankelijk van defaults en vervroegde terugbetalingen. Het berekenen van je huidige rendement is daarom iets lastiger. Om het te berekenen kun je contact opnemen met het investeerders-team via de chat of [email protected].