Wat is het risico van het lenen aan MKB-bedrijven?

Investeerders lenen geld aan bedrijven die, zoals alle bedrijven, te maken hebben met bedrijfsrisicoโ€™s. Zo kan het zijn dat een bedrijf in economisch zwaar weer terecht komt door bijvoorbeeld natuurgeweld, ziekte, ongevallen, enz. Om verschillende redenen kan het voorkomen dat een bedrijf niet kan voldoen aan haar betaalverplichtingen. Er zit dus altijd een risico aan lenen aan bedrijven.

Wanneer een bedrijf niet aan haar betaalverplichtingen kan voldoen, wordt dit in vaktermen ook wel default genoemd. In zoโ€™n situatie kan het voorkomen dat de investeerder het geleende bedrag kwijtraakt.

Diversificatie: de enige strategie om het risico op kapitaalverlies te verkleinenย 

Diversificatie van uw portfolio is zeer belangrijk omdat het de impact van een default op uw winst minimaliseert. Hoe meer gediversifieerd uw portfolio, hoe stabieler deze statistisch gezien zal zijn. Als uw portfolio echter slecht gediversifieerd is, is de kans groter dat uw winstgevendheid daalt in het geval van een default.

Bijvoorbeeld:ย 

  • Als u โ‚ฌ100 leent aan 10 projecten (voor een totaal van โ‚ฌ1.000), zal een mogelijke default een aanzienlijke negatieve impact hebben op de interne winst van de portfolio.ย 
  • Als u daarentegen โ‚ฌ20 leent aan 50 projecten (voor een totaal van โ‚ฌ1.000), zal een default een veel kleinere impact hebben op uw totale winstgevendheid.

Dus, we willen niet dat u meer geld uitleent: we willen dat u uw geld beter uitleent. Wanneer u registreert, hoeft u alleen maar het totale bedrag dat u wilt investeren op te splitsen in 50 leningen van een gelijk bedrag. Zo krijgt u het gemiddelde bedrag dat u aan elk project moet lenen. Dit kan al vanaf โ‚ฌ20! Zo beschikt u over een gediversifieerde portfolio van 50 projecten in enkele maanden tijd.

Hoe kunt u het diversificatie-niveau van uw portfolio controleren? ๐ŸŒŸ

In het tabblad "Samenvatting" van de portfolio ziet u het diversificatie-niveau van uw portfolio, vertegenwoordigd door een schaal van 0 tot 5 sterren. Deze rating houdt rekening met het aantal projecten in de portfolio en het bedrag dat aan elk van deze projecten wordt geleend. Een goede diversificatie begint bij 3 sterren.

0 sterren = minder dan 10 projecten van hetzelfde bedrag

๐ŸŒŸ1 ster = tussen 10 en 20 projecten van hetzelfde bedrag
๐ŸŒŸ๐ŸŒŸ2 sterren = tussen de 20 en 40 projecten van hetzelfde bedrag
๐ŸŒŸ๐ŸŒŸ๐ŸŒŸ3 sterren = tussen 40 en 80 projecten van hetzelfde bedrag
๐ŸŒŸ๐ŸŒŸ๐ŸŒŸ๐ŸŒŸ4 sterren = tussen 80 en 150 projecten van hetzelfde bedrag
๐ŸŒŸ๐ŸŒŸ๐ŸŒŸ๐ŸŒŸ๐ŸŒŸ5 sterren = boven de 150 projecten van hetzelfde bedragย 

Uw niveau van diversificatie wordt dus gebaseerd op uw maximale blootstelling.

Maximale blootstelling = De hoofdsom van uw grootste leningen / Totaal uitstaande leningen

Bijvoorbeeld: stel dat u aan 100 projecten leent. Uw eerste lening bedraagt โ‚ฌ1.000, de rest van de leningen bedragen โ‚ฌ 20. Uw maximale blootstelling is โ‚ฌ1000/2980 = 33%.

Dit betekent dat uw portfolio, bestaande uit 100 projecten (op het eerste gezicht een goed gediversifieerde portfolio) in feite slecht gediversifieerd is: als het project van โ‚ฌ1.000 euro default, zal uw winst aanzienlijk worden aangetast. ย 

Did this answer your question?