🇪🇺
Op October kun je lenen aan Franse, Spaanse, Italiaanse en Nederlandse projecten. Het proces is hetzelfde voor al deze projecten, maar in deze tutorial staan we even stil bij de kleine verschillen tussen de landen. 

De herkomst van het project 

Alle projecten zijn te vinden op de pagina Projecten en worden aangeduid met de vlag van het land van herkomst. Het proces voor het lenen aan een project is hetzelfde, ongeacht het land van herkomst. 

Beperkingen 

In Frankrijk en Italië kunnen particuliere investeerders tot €2.000 per Frans of Italiaans project uitlenen. Er is geen jaarlijkse beperking op het aantal leningen of op het geleende bedrag.

In Spanje kunt u, als gevolg van de lokale wetgeving, maximaal €10.000,- lenen aan alle Spaanse projecten over een periode van 12 maanden (de maximale lening per project is €2.000,-, zoals voor de andere landen). Als u boven deze jaarlijkse limiet van 10.000€ wilt investeren in Spaanse projecten, moet u een geaccrediteerde investeerder worden. Om er één te worden kunt u contact opnemen met  [email protected].

Voor Nederlandse investeerders (o.b.v. fiscale woonplaats) geldt een beperking van €80.000 op het uitstaand kapitaal op het platform van October, als gevolg van lokale wetgeving. Ten allen tijden kan het uitstaande bedrag niet meer dan €80.000 zijn. U kunt het uitstaande kapitaal wel op €80.000 houden door uw terugbetalingen te herinvesteren.
Buitenlandse investeerders kunnen niet meer dan €80.000 uit hebben staan in Nederlandse projecten, maar kunnen daarnaast nog wel aan buitenlandse projecten lenen.
Net zoals in de andere landen geldt een limiet van €2.000 per project. Er is geen beperking op het aantal projecten. 

Terugbetalingen

U ontvangt uw maandelijkse terugbetalingen voor de projecten waaraan u heeft uitgeleend rechtstreeks op uw October-account. Voor meer informatie over dit onderwerp, raadpleeg onze tutorial.

Belastingen

De belastingtarieven zijn afhankelijk van uw fiscale woonplaats en niet van het land van herkomst van het project waaraan u geld uitleent. Meer informatie over belastingen.

Voordelen van lenen aan projecten met verschillende herkomst

Over het algemeen is het goed uw portfolio te diversifiëren op basis van de volgende criteria: risicoclassificatie, looptijd, rente en sectoren. 

Door te lenen aan projecten in verschillende landen kunt u uw portfolio ook geografisch diversifiëren. Daarmee wordt het economische overwicht van een land op uw portfolio verminderd. 

Wetgeving en incassomanagement 

Wanneer u leent aan een Frans, Spaans, Italiaans of Nederlands bedrijf, ondertekent u een lening contract dat is opgesteld in overeenstemming met de wetgeving van het land van herkomst van het project. Er wordt een vertaling aangeboden in een voor u toegankelijke taal.

Het incassomanagement proces voor Franse, Spaanse, Italiaanse en Nederlandse bedrijven is in de eerste fase identiek. October zorgt voor het proces, maar de lokale teams zijn verantwoordelijk voor de incasso in hun land.

Did this answer your question?